Modul aktivnosti – inovativan način kreiranja aktivnosti za starije

e-evidom-vježbanje

Modul aktivnosti – inovativan način kreiranja aktivnosti za starije

Kako pravilno odabrati aktivnosti, te s kojim aktivnostima početi zanima većinu domova za starije. Aktivnosti za starije su nužne, bitne i poželjne. Izbor aktivnosti za starije je u današnje vrijeme jako velik. Kao što znamo što je izbor veći, to je teža odluka koje aktivnosti odabrati te kako ih pravilno uklopiti u dom.

Kod starije osobe izbor izvedivih fizičkih aktivnosti se zbog zdravstvenog stanja smanjuje. Propadanje tjelesnih sposobnosti vrlo često vodi u depresiju, nedostatak samopouzdanja i strah od društvenih kontakata. U domu za starije vrlo često takva stanja budu jako izražena. Pa kako ih spriječiti? Kako unaprijediti kvalitetu samoga doma. Kako pomoći starijim osobama da u domu za starije očuvaju svoju individualnost, samopoštovanje i integritet. 

Što je modul e-aktivnosti i kako će ti pomoći u domu za starije?

E-aktivnosti je modul koji u aplikaciji e-evidom služi za kreiranje aktivnosti za starije. To znači da u aplikaciji možeš kreirati e-individualne planove, e-plan aktivnosti te pratiti sudjelovanje svih korisnika doma. Uz svakog korisnika voditelj aktivnosti može opisati svoja zapažanja o samom korisniku i načinu vježbe. E-aktivnosti  po prvi puta uvode aktivnosti u dom za starije na sistematičan i moderan način. Imajući na umu činjenicu da je svaka osoba individua sa svojom životnim pričom, u samom modulu aktivnosti u aplikaciji e-evidom kreirali smo e-INDIVIDUALNE PLANOVE. Pomoću individualnog plana, saznat ćeš bitne činjenice o svakoj osobi u tvom domu za starije.

Pošto je aplikacija dostupna za korištenje putem mobitela, kreiranje individualnog plana postaje užitak kako za korisnika doma tako i za tebe koji ga kreiraš. 

Zašto je kreiranje aktivnosti osjetljiv proces? 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) propagira zdrav način života. U mladosti je lagano provoditi aktivnosti jer je tijelo u formi i bez većih kroničnih bolesti. Starost donosi mnoštvo kroničnih bolesti. Vrlo mali broj starijih osoba doživi starost kao vitalan pojedinac koji može bez problema sudjelovati u većini aktivnosti. Kada već imate kronične bolesti ni na kraj pameti vam nije vježbanje jer vas ionako sve već boli. Tko bi normalan vježbao kada ga svaka kost duplo boli?  Većina aktivnosti koje se uvedu bez individualnog plana su osuđene na propast. 

e-aktivnosti

Kreiranje aktivnosti u domu je osjetljiv proces koji zahtjeva od tebe da prvo upoznaš svoje korisnike doma a tek nakon toga kreiraš aktivnost. Ako želiš da starije osobe dođu na tvoje aktivnosti moraš znati što žele. 

Kako ih pravilno kreirati? 

Želiš radnu terapiju u svom domu i želiš za to iskoristiti terapijskog psa? Odlično ako si siguran kao kreator aktivnosti da 90% korisnika doma za starije voli pse. Ako nisi i odabrao si aktivnost sa psima, tvoja namjera je možda bila dobra ali aktivnost je bila potpuno pogrešna. Puno promašenih aktivnosti koje korisnici ne žele stvara negativan osjećaj. Prava aktivnost u pravo vrijeme. A da bi kreirao pravu aktivnost treba ti individualni plan. Da ne uvedeš šivanje korisnicima koji šivati ne vole.

Zato smo napravili individualni plan. Nakon njega nema krivih koraka. Kreirali smo ga na način da manje vremena posvetiš formi a više vremena uložiš u razgovor. Nakon što ih kreiraš svim korisnicima doma možeš početi kreirati e-aktivnosti. 

Često postavljana pitanja i odgovori

Tko može koristiti modul e-aktivnosti?

Domovi za starije i nemoćne koji pružaju usluge starijim osobama. Svim pružateljima socijalne usluge smještaja i boravka  starijim osobama. Obiteljski domovi, ustanove, domovi za starije, udruge, centri… Svi koji imaju aplikaciju e-evidom.  

Kada će modul e-aktivnosti biti dostupan i hoće li on ulaziti u besplatan probni period? 

Sam modul aktivnosti ima osmišljen e-individualni plan. Baš zbog plana kojeg su osmislili stručnjaci i njegove jedinstvenosti e-aktivnosti ne ulaze u besplatan probni period e-evidoma.

No budi bez brige, čim aktiviraš svoj korisnički račun na e-evidomu, nakon besplatnog probnog perioda e-aktivnosti će biti dostupni za tvoj dom za starije. Da bi ga aktivirao jednostavno nas možeš kontaktirati klikom na ovaj link.

Možeš li svim korisnicima doma napraviti individualni plan?

Naravno, za kreiranje e-individualnog plana ti treba mobitel ili tablet i korisnik. Jednostavno ćeš preko modula e-aktivnosti svakom korisniku kreirati individualni plan pomoću upitnika. Upitnik se sastoji od pitanja koja ti pomažu da upoznaš samog korisnika. Kroz upitnik ćeš doći do informacija koje bi aktivnosti mogli kreirati. I možeš početi s kreiranjem aktivnosti na moderan, efikasan i originalan način.

Pružate li uslugu podrške za izradu i osmišljavanje aktivnosti?

Naravno, naš stručni kadar koji je i osmislio samu aplikaciju će Vam pomoći u kreiranju ideja za rad sa korisnicima. Dovoljno je prilikom aktiviranja modula e-aktivnosti naglasiti da ćete trebati našu stručnu pomoć. I pomoć stiže.

Mogu li bilježiti tko je bio na aktivnostima?

Naravno, osmišljen kako bi bio koristan svima ima svoje dodatke. Svakog korisnika jednostavnim klikom miša upišeš na aktivnost. Uz svakog korisnika imaš mogućnost napisati kako je proveo svoje vrijeme na aktivnostima. E-aktivnosti može koristiti svaki vlasnik doma kao i socijalni radnik te ostalo stručno osobe. Jednostavno je, inovativno i zabavno. 

Zadovoljan korisnik doma za starije je aktivan i veseo korisnik.  

Share