Jelovnik i evidencija živežnih namirnica u domu za starije- oduševi se jednostavnim načinom kreiranja obroka

jelovnik

Jelovnik i evidencija živežnih namirnica u domu za starije- oduševi se jednostavnim načinom kreiranja obroka

Prema pravilniku o vođenju evidencije i dokumentacije za pružatelje usluga smještaja starijih osoba svaki dom bi trebao imati svoj jelovnik. U njemu bi trebali biti balansirani obroci za starije osobe koji su prilagođeni njihovom zdravstvenom stanju, potrebama i željama. Uz sam jelovnik manji domovi bi trebali voditi i evidenciju živežnih namirnica. U tu evidenciju bi svakodnevno trebali upisivati utrošene namirnice za pojedine obroke. Do sada se taj cijeli proces odvijao u bilježnicama te je samo vođenje bilo iznimno komplicirano.

Pokušavajući olakšati samim pružateljima usluge kompletno poslovanje, kroz aplikaciju e-evidom pomno smo osmislili sam jelovnik i evidenciju živežnih namirnica.

Kako funkcionira jelovnik u aplikaciji?

Za jednostavnije funkcioniranje doma, modul jelovnik smo napravili tako da sve unose možete imati na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj bazi. S takvom organizacijom smo olakšali mnoštvo papirologije koju je bilo potrebno voditi. Imajući na umu da našu aplikaciju koriste kako mali tako i veliki domovi prilagodili smo sam način unosa za obje vrste poslovanja. Pošto se naša aplikacija može koristiti preko svih pametnih uređaja, maksimalno je olakšan unos podataka jer nije potrebno “trčati” do jednog kompjutera nego se izmjena podatka može napraviti na bilo kojem mjestu u bilo koje vrijeme.

Što je evidencija živežnih namirnica?

Evidencija živežnih namirnica je osmišljena kao evidencija koju vode manji domovi, u koju se svakodnevno upisuju utrošene namirnica za svaki obrok. Ona se može voditi na tjednoj i dnevnoj bazi, ali zbog jednostavnijeg načina unosa mi smo ju napravili na dnevnoj bazi. Osmišljena je tako da nakon svakog jelovnika kojeg kreirate upišete i namirnice koje ste utrošili za taj obrok. Umjesto nepreglednih lista koje ste do sada vodiili, jednostavnim i modernim načinom unosa sada sve podatke imate na jednom mjestu.

Naravno da smo pripremili i par iznenađenja u samom jelovniku koji vam olakšavaju inspekcijski nadzor.

Zašto je modul jelovnik postao jedan od najtraženijih modula u aplikaciju uz modul ljekarna?

Dosadašnje bilježenje jelovnika putem bilježnica je bilo iznimno komplicirano. Da biste napravili nove jelovnike bile su potrebne tablice, razne bilježnice i papiri. Još jedan dodan minus je bio taj što se manje domove zbunjivalo evidencijom živežnih namirnica.

Jednako tako svakodnevno pisanje istih podataka nakon nekoliko mjeseci (da ne spominjemo godine rada) bude jako zamorno te troši puno vremena i živaca. Modernizacijom poslovanja doma gdje se kvaliteta rada doma vidi i u samom vođenju dokumenacije. Većina domova i privatnih i državnih streme kvaliteti rada domova na razini EU i olakšavanju rada. Pisanje u bilježnice je postao stari način poslovanja jer digitalizacija 21 stoljeća je omogućila i onima koji se brinu za starije osobe da budu konkurentni i sebi olakšaju i moderniziraju poslovanje.

Modernizaciju poslovanja je prepoznalo i samo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, socijalne politike i mladih koje je novim pravilnikom o vođenju dokumentacije po prvi puta u povijesti modernije Hrvatske uvelo zakonsku normu da se cjelokupno poslovanje doma može voditi i u elektroničkom obliku.

Jednako tako na stranicama za javnozdravstvenu gerontologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Referentni centar Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba možete pronaći smjernice za ishranu starijih osoba te pruzeti prehrambeno-gerontološki priručnik za ishranu starijih osoba.

Koliko domova koristi aplikaciju na području Hrvatske?